Haarukoiden lisälaitteisiin kannattaa kiinnittää huomiota

5 minuuttia luettavaa

vastapainotrukit

Yritykset pyrkivät jatkuvasti tehostamaan päivittäistä toimintaansa. Jos trukissa on sopiva haarukoiden lisälaite, sillä pystyy tekemään paljon muutakin kuin vain kuljettamaan ja nostamaan kuormalavoja. Huomaa: haarukkalaitteen käyttö vaatii erityistä huomiota etenkin siksi, että se pienentää trukin jäännöskapasiteettia.

Lisälaitteita on ollut olemassa lähes yhtä kauan kuin trukkeja. Se käykin järkeen, jos miettii, ettei kuorma ole aina kuormalavalla tai sellainen, että sen voi nostaa haarukoille ja siirtää. Jokainen kuorma on erilainen. Lähes kaikkia kuormia varten on kuitenkin saatavana trukkiin kytkettävä lisälaite.

Valinnanvaraa on valtavasti. Yleiskäyttöisten lisälaitteiden, kuten sivuttaissiirron ja haarukoiden etäisyyden säädön, lisäksi on saatavana lukemattomia pihtejä esimerkiksi paperirullien, tynnyreiden, paalien ja kodinkoneiden turvalliseen kuljetukseen. Myös useiden kuormalavojen samanaikainen kuljetus esimerkiksi juomateollisuudessa on mahdollista. Saatavana on lisäksi toimialakohtaisia tarvikkeita, kuten mattopiikki.

Jäännöskapasiteetti

Käyttökohteesta ja käytettävästä haarukan lisälaitteesta riippumatta täytyy muistaa yksi tärkeä asia: trukin jäännöskapasiteetti. Haarukkalaitteen käyttö siirtää kuorman painopistettä eteenpäin, jolloin trukin nimelliskantavuus pienenee. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 2 tonnin trukki, jossa on haarukkalaite (joka voi siis olla myös sivuttaissiirtolaite tai haarukoiden etäisyyden siirtolaite!) ei enää pysty kuljettamaan turvallisesti 2 tonnin kuormaa, saati sitten nostamaan sitä.

Haarukoiden lisälaitteet ovat viime vuosina kehittyneet yhä kevyemmiksi. Lisälaitteen kevyemmän, mutta vähintään yhtä lujan rakenteen ansiosta jäännöskapasiteettia jää käyttöön enemmän. Käytettävissä oleva jäännöskapasiteetti pienenee kuitenkin myös silloin, kun lisälaite on kevyempi. Se täytyy ottaa huomioon vastapainotrukin valinnassa.

Helppo ja turvallinen

Lisälaitteiden mukana toimitetaan edellä mainittujen syiden vuoksi aina uusi tyyppikilpi, jonka sisältö vastaa mukautettua trukkia. Tyyppikilvessä ilmoitetaan uusi, pienempi kantavuus. Turvallisen käytön takaamiseksi on tärkeää, että uusi tyyppikilpi kiinnitetään trukkiin ja on kuljettajien nähtävissä ja tiedossa. Lisälaitteiden kohdalla ei voi miettiä vain helppoutta. Myös turvallisuus täytyy pitää aina mielessä.

 

New call-to-action

Suositut blogi-artikkelit