Käytetty trukki on hyvä vaihtoehto – Katso vinkit hankintaan

Jukka Heinonen - 3 maaliskuuta 2017

 

Trukkihankintaa pohdittaessa on hyvä muistaa, että aina ei välttämättä tarvitse ostaa uutta kalustoa. Käytetty trukki voi soveltua hyvin esim. alhaisemman käyttöasteen kohteisiin, varakoneeksi, satunnaiseen käyttöön, toiminnan kannalta ns. ei-kriittiseksi koneeksi jne.

 

Trukin tulee kestää ja olla luotettava

Oli kyse sitten uudesta tai käytetystä koneesta niin trukkien pitää kestää kovassa käytössä, toimia luotettavasti, olla turvallisia ja omistajalleen edullisia käyttää ja ylläpitää. Tällöin huollon ja varaosien saatavuus on ensiarvoisen tärkeää ja korostuu käytetyn trukin kohdalla. Tällöin kannattaa valita merkki, joka pystyy tarjoamaan kattavat jälkimarkkinapalvelut.

Käytettyä trukkia hankittaessa tulee huomioida monia muitakin asioita, joten kannattaa tutustua käytetyn trukin osto-oppaaseen. Trukissa on oltava asianmukaiset kone- ja nostoarvokyltit kotimaisilla kielillä. Erityisesti käytettyjen koneiden kylteistä on hyvä tarkistaa, että käytetty mittayksiköt ovat oikeat. Nostoarvokylteissä tulee huomioida myös mahdollisten lisälaitteiden aiheuttama nostoarvon muutos. Hyvin tyypillinen tilanne on, että trukkiin on jälkikäteen asennettu esimerkiksi isot rullapihdit, jotka saattavat viedä nostokapasiteetin osuudesta jopa puolet. Tämä on huomioitava myös käytännön työskentelyssä ja trukkihankintoja tehdessä. Yli 0,5m kuljettajaa nostava trukki on tarkastettava vuosittain sertifioidun tarkastajan toimesta ja ostohetkellä tulee pyytää tästä dokumentti.

Käyttö- ja turvallisuusohjeet tulee luonnollisesti löytyä kotimaisilla kielillä. Tämä on yleensä kunnossa uusien koneiden kohdalla mutta ohjeet pitää tarkistaa myös käytettyä konetta ostettaessa. Trukin tulee täyttää CE-merkintään oikeuttavat asetukset ja määräykset ja on varmistettava vaatimuksenmukaisuusvakuutuksen olemassaolo.  Suomeen saatetaan tuoda myös ETA-alueen ulkopuolisia koneita, jotka eivät todellisuudessa täytä CE-merkinnän vaatimuksia tai CE-merkintää ei yksinkertaisesti ole. 

Käytettyä trukkia ostettaessa on hyvä selvittää trukin omistus- ja huoltohistoria. Suomessa tulee vastaan tapauksia, joissa kertaalleen vakuutusyhtiön lunastama hytti- tai turvakehävaurion kokenut trukki on myyty uudelleen asiakkaalle. Tämä ei ole lainmukaista, koska vaurioitunut hytti tai turvakehä tulee korvata kokonaan uudella valmistajan aidolla hytillä tai turvakehällä. Kantavia rakenteita ei saa mennä hitsaamaan tai korjaamaan ilman korjauksen jälkeistä erillistä viranomaishyväksyntää ja – testausta. Kentällä on ollut myös trukkeja, joissa valmistaja ei ole antanut lupaa turvarakenteen korjaamiseen.

Älä kuitenkaan säikähdä yllä olevia tarkistuskohtia! Käytetty trukki voi olla erinomainen valinta. Paras vaihtoehto on ostaa käytetty aina valtuutetulta myyjältä aukottomalla dokumentaatiolla. Ei muuta kuin etsimään.

ToyotaMH_Forklift_WithTexts_H264-1

 

Toyotalta löydät käytetyt trukit satunnaiseen ja säännölliseen käyttöön. Millaista trukkityyppiä etsit? Pyydä tarjous Toyota vaihtotrukista.

PYYDÄ TARJOUS

 

Lataa myös ostajan opas, niin tiedät mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon käytettyä trukkia ostaessasi.

Lataa käytetyn trukin ostajan opas

Haluatko tutustua valikoimaan? Tutustu käytettyjen trukkien valikoimaan tästä »

Jukka Heinonen

Jukka on työskennellyt Toyotalla myyntijohtajana vuodesta 2010 ja hänellä on laaja-alaista osaamista myynnin ja sen eri osa-alueiden kehittämisessä trukkialalalla.

Edellinen artikkeli Seuraava artikkeli