Trukin ajo-ohjeet — näin ajat turvallisesti

Picture of Joona Salminen

Joona Salminen

6 minuuttia luettavaa

turvallisuus

Trukkia ajaessa ajotekniikan on oltava kunnossa. Se ei kuitenkaan yksinään riitä. Koko henkilökunnan perehdyttäminen sekä ympäristön huomioiminen ovat tärkeitä turvallisen ajon kannalta. Katso asiantuntijamme Joona Salmisen neuvot turvalliseen trukkiajoon. 

 Trukki on aina vaarallinen väline. Missä trukki, siellä myös onnettomuusriski.

– Trukissa kaikkein vaarallisinta on sen massa. Trukkien suuri paino aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja ja myös materiaalivahinkoja, kertoo Joona Salminen, tuotepäällikkö ja kouluttaja Toyota Material Handlingilta.

Hyvä ja turvallinen ajotekniikka ovat toisin sanoen elintärkeitä asioita.

– Tärkeintä on ajaa taakka alhaalla ja siihen suuntaan mihin näkyvyys on paras. Älä unohda ympäristön huomioimista. Kuskin on osattava seurata ympäristöä ja taakkaa samanaikaisesti. Tarkkaile esimerkiksi, ettet vahingossa törmää kattorakenteisiin tai hyllyihin sekä kiinnitä erityistä huomiota jalankulkijoihin.

 

Ennakoi, ennakoi ja ennakoi

Onhan käytössäsi sopiva väline kyseiselle materiaalille? Tarjolla on paljon erilaisia trukkeja eri tarkoituksiin. Muista varmistaa, ettei trukki ole alimitoitettu ja että trukki soveltuu kyseisen taakan käsittelyyn.

– On tärkeä muistaa, että tekniikka kehittyy jatkuvasti ja nykyään voi olla olemassa tehokkaampia ja turvallisempia tapoja työskennellä kuin aikaisemmin. Meiltä voi aina kysyä, jos on epävarma nykyisten toimintatapojen oikeellisuudesta.

Kuten myös tavallisessa autoliikenteessä, ennakointi on avainsana.

– Trukin keskimääräinen pysähdysaika on noin kolme metriä kun ajat kävelyvauhtia. Jos lähestyt risteysaluetta, ennakoi, äläkä paahda täysillä eteenpäin. Muista, että joku voi tulla yllättäen trukin ajolinjalle.

 

Joona Salminen, tuotepäällikkö ja kouluttaja Toyota Material Handlingilta

Joona Salminen, tuotepäällikkö ja kouluttaja Toyota Material Handlingilta.

 

Trukin ajo-ohjeet

Trukkia on aina ajettava kuljettajan paikalta. Kuljettajan kehonosat eivät saa olla trukin ulkopuolella. Ajon aikana kuorman on aina oltava alhaalla. Kuormaa ei myöskään saa nostella, paitsi pinottaessa. Haarukoiden laahaaminen maata tai lattiaa vasten on kielletty.

Ole erityisen tarkkaavainen silloin, kun muita henkilöitä tai esineitä on työympäristössä. Varmista, että trukille ja kuormalle on riittävästi tilaa kun ajat kapeilla käytävillä. Sovita nopeus tilanteen mukaan. Vähennä ajonopeutta aina risteyksissä ja silloin, kun näkyvyys on huono. Pyydä tarvittaessa joku avuksesi.

Varo ajettaessa yläpuolella olevia esteitä, kuten esimerkiksi putkistoja, valaisimia ja oviaukkoja. Huomioi myös kuorman korkeus sekä -leveys oviaukkojen kohdalla.


Muuta huomioitavaa:

  • Ajaessasi tarkkaile ympäristöäsi ja huolehdi siitä, että näet mihin ajat.
  • Tarkkaile myös kuormaa, äläkä koskaan kuljeta huonosti kasattua kuormaa.
  • Aja tasaista vauhtia, vältä turhia jarrutuksia ja kiihdytyksiä.
  • Pidä tarvittava turvaväli edellä ajavaan trukkiin.
  • Pidä trukin haarukat noin 30 cm:n korkeudella, mutta huomioi myös kuletettavan materiaalin ja ajoalustan erityispiirteet.


Liikennesäännöt trukilla ajettaessa:

  • Jalankulkijan tulee huomioida trukkiliikenne ja väistää trukkeja. Usein jalankulkijalla on parempi näkyvyys kuin trukin kuljettajalla.
  • Hyllyväleistä ja muuten sivuilta tulevat väistävät pääkäytävällä ajavia.
  • Jos et näe, älä aja.
  • Noudata ensisijaisesti työpaikan omia ohjeistuksia ja ajosääntöjä.
  • Kommunikoi muiden kanssa, jotta he varmasti tietävät aikomuksesi. Hyvä tapa on ottaa katsekontakti jalankulkijaan.


Lue lisää mm. trukin ajoonlähtötarkastuksesta ja turvallisesta trukkityöskentelystä täältä.

 

Lataa trukkiturvallisuus opas

 

Lue lisää aiheesta: Trukkikortti, trukkikoulutus ja trukkiturvallisuus » 

Lue lisää: Trukinkuljettajan muistilista — katso tärkeimmät turvallisuusmääräykset » 

 

Suositut blogi-artikkelit