Ergonomia ja istuminen trukissa - Istutko mukavasti?

4 minuuttia luettavaa

vastapainotrukit

Hyvä istuin vastapaino- tai työntömastotrukissa estää fyysisiä vaivoja ja auttaa toimimaan energiatehokkaasti. Miten sitten varmistetaan, että istuminen on mukavaa? Ja mihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota, kun tavoitteena on ergonominen istuminen trukissa?

Kukaan ei odota innolla selkävaivoja, riipivää kipua, jalkojen pistelyä tai jopa niiden turvotusta. Hyvä, jousitettu istuin on elintärkeä. Hyvän istuimen pystyy myös säätämään niin, että siinä pystyy istumaan rennosti ilman, että mistään puristaa, ja poljinten käyttöetäisyys on sopiva. Kun istuin säädetään oikein, myös elimistöä vahingoittava tärinä jää mahdollisimman vähäiseksi.

Selkänoja ja istuin

Oikein säädetty selkänoja muodostaa 95–115 asteen kulman istuintyynyyn nähden. Istuin siirretään kiskoilla sopivaan kohtaan polkimiin nähden. Jos tila on liian suuri, polkimien käyttö on vaikeaa, ja liian pieni tila voi taas aiheuttaa hermojen ja verisuonten puristumista. Kun istuin on oikealla korkeudella, kuljettajan reidet ovat istuintyynyn suuntaiset ja kevyesti tuetut.

Painon säätäminen

Myös jousitusta kannattaa säätää. Lähes kaikkia istuimia voidaan säätää kuljettajan painon mukaan, mikä on tärkeää kroonisten selkävaivojen välttämiseksi. Trukin istuimia ei nimittäin yleensä tehdä mittojen mukaan.

Paino säädetään usein istuimen etupuolella olevalla kahvalla, johon on merkitty painoasteikko. Ajomukavuus paranee valtavasti – aivan kirjaimellisesti käden käänteessä.

Kun istuin on säädetty oikein, se joustaa, mutta painuu ala-asentoonsa enintään kerran tai pari päivässä.

Myös hyvä asento auttaa ja lantiotuesta on hyötyä. Se täyttää selän ja selkänojan väliin jäävän tilan ja keventää asentoa satunnaisesti käytettynä. Ihanteellinen istuma-asento edellyttää myös ohjauspylvään korkeuden ja kallistuksen säätämistä kuljettajan asennon mukaan. Jos trukissa on käsinoja, myös se kannattaa säätää niin, että työskentelyasento on rento ja hydrauliikkaohjaimia on helppo käyttää.

Tutustu istuimiimme ja ergonomiavarusteisiimme >>

Suositut blogi-artikkelit