Kirjallinen trukinajolupa – mitä asioita tulee varmistaa ennen luvan myöntämistä?

9 minuuttia luettavaa

Toyota Traigo48 cabin_unloading lorry 1200x630

Suomessa trukin kuljettamiseen ei tarvita virallista ajokorttia. Työnantaja on kuitenkin vastuussa siitä, että kuljettaja on kykenevä ajamaan trukkia turvallisesti. Tämän vuoksi trukin kuljettamista varten työnantajan on annettava kirjallinen ajolupa, joka myönnetään erikseen kullekin kuljettajalle. Ajoluvasta käytetään myös usein nimitystä trukkikortti. Minkään virallisen instanssin myöntämää trukkikorttia, joka oikeuttaisi kuljettamaan trukkia samaan tyyliin kuin autoa, ei ole Suomessa.

Tarkistuslista kirjallisen trukinajoluvan antamiseen on tärkeä työkalu, joka varmistaa, että trukin kuljettaja on täysin valmistautunut ja kykenevä suorittamaan tehtävänsä turvallisesti ja tehokkaasti. Ennen kuin kuljettajalle myönnetään kirjallinen trukinajolupa, työnantajan tulisi varmistaa seuraavat asiat:

  • Kuljettajan fyysiset ominaisuudet

Esimerkiksi syvyysnäön tulee olla riittävä trukilla ajamiseen. Syvyysnäköä tarvitaan etäisyyksien hahmottamiseen.

  • Kuljettaja on tietoinen trukin painopisteen vaikutuksesta koneen vakauteen sekä hallitsee oikean ajotavan

Kuskin täytyy olla tietoinen kuljetettavan taakan painonpisteen sijainnista ja sen vaikutuksesta trukin vakauteen. Myös oikeaoppinen ajotapa tulee olla hallussa, jotta työskentely on turvallista kaikille alueella oleville.

  • Kuljettaja osaa tulkita trukin nostoarvokilpeä

Kuljettajan on osattava tulkita nostoarvokilpeä, jotta hän on tietoinen siitä, kuinka painavaa taakkaa trukilla saa nostaa ja mille korkeudelle. Jokaisessa trukissa pitää olla nostoarvokilpi.

  • Kuljettaja tuntee trukin hallintalaitteet
Trukkien hallintalaitteet saattavat poiketa toisistaan eri mallien välillä. Kuljettajan tulee olla tietoinen käytössään olevan trukin hallintalaitteiden toiminnasta.

  • Kuljettaja on tietoinen työpaikan sisäisistä liikenneohjeistuksista ja sitoutuu noudattamaan niitä.
Samat liikennesäännöt ja käytänteet eivät päde kaikilla työpaikoilla, joten kuljettajan tulee osata kyseisen työpaikan liikenneohjeistukset ennen ajoluvan myöntämistä.

  • Kuljettaja on tietoinen omista velvollisuuksistaan

Trukin kuljettaja on vastuussa paitsi omasta, myös muiden työntekijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuudesta heidän liikkuessaan trukin lähettyvillä. Kuljettaja on vastuussa myös kuljetettavasta taakasta (mm. kuorma sidottu, lava ehjä) ja trukin päivittäisestä kunnosta.

  • Lopuksi testaa kuljettajan kyvyt ja taidot ajaa trukkia oikeaoppisesti

Ajotaidot kannattaa testata mahdollisimman monipuolisesti. Ajoradalla tehtävän ajotestin olisi hyvä sisältää vähintään kääntymiset molempiin suuntiin etu- ja takaperin sekä nostot ja laskut eri korkeuksille.


Kun on varmistettu, että kuljettaja hallitsee ja tiedostaa yllä mainitut asiat, voi hänellä myöntää ajoluvan. 

Trukinajolupamalli

Trukinajoluvan laatiminen on tärkeä askel turvallisen ja tehokkaan työympäristön luomisessa. Tässä luvassa tulisi ehdottomasti olla seuraavat keskeiset tiedot:

  1. Kuljettajan nimi:
    Tämä varmistaa, että lupa on henkilökohtainen ja yksilöity juuri oikealle henkilölle.
  2. Yritys:
    Tämän avulla voidaan tunnistaa, missä yrityksessä kuljettaja työskentelee, mikä on tärkeää sekä työnantajalle että työntekijälle.
  3. Myöntäjän nimi:
    Tämä osoittaa, kuka on vastuussa luvan myöntämisestä, mikä lisää luvan luotettavuutta ja virallisuutta.
  4. Trukkityypit, joita ajo-oikeus koskee:
    On tärkeää määritellä tarkasti, millaisilla trukeilla kuljettaja saa ajaa, jotta vältetään väärinkäsitykset ja varmistetaan turvallisuus.
  5. Ajo-oikeuden voimassaoloaika (tarvittaessa):
    Tämä auttaa seuraamaan, milloin lupa on uusittava, mikä on tärkeää ajantasaisen pätevyyden ylläpitämiseksi.

Näiden tietojen avulla varmistetaan, että trukinajolupa on kattava, selkeä ja helposti ymmärrettävä, mikä edistää turvallista ja sujuvaa toimintaa työpaikalla. 

Malli ajoluvasta (klikkaamalla kuvaa voit ladata pdf-muodossa):

ajolupa

 

Suositut blogi-artikkelit