Vastapaino- ja varastotrukit ovat logistiikan tehokkaan hoidon kannalta välttämättömiä. Kaikki trukit eivät kuitenkaan sovi kaikkiin tarkoituksiin. Mikä trukki sopii mihinkin käyttöön? Ja mihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota?
Käyttöolosuhteet kannattaa selvittää kunnolla ennen trukin hankintaa. Mikä on siirrettävien tuotteiden enimmäispaino? Mihin korkeuteen näitä tuotteita nostellaan? Kuinka pitkiä matkoja niitä kuljetetaan? Kuinka pitkä käyttöaika trukilla pitää olla? Kuinka usein sitä käytetään? Millaisella alustalla trukkia käytetään? Tässä on lueteltu vain muutamia niistä kymmenistä tekijöistä, jotka vaikuttavat lopulliseen päätökseen.
Vaakasuuntainen kuljetus
Haarukkavaunu eli pumppukärry on yksinkertaisin ”trukki”. Se on tarkoitettu kuormalavojen kuljettamiseen vaakasuunnassa. Se on kätevä ratkaisu, jos kuljetusmatka on lyhyt, siirtoja tulee satunnaisesti ja kuormat ovat melko kevyitä. Pieni ja kevyt haarukkavaunu kulkee helposti myös mukana. Pienissä lastaustiloissa tehtävät toimenpiteet ovat yleensä melko yksinkertaisia.
Jos kuljetusmatka on pidempi tai siirtoja tarvitaan useammin, sähkökäyttöinen haarukkavaunu tehostaa työtä. Sähkömoottorin ansiosta sillä voi kuljettaa painavampia kuormia, ja raskas fyysinen työ vähenee. Erittäin pitkillä kuljetusmatkoilla sopivin vaihtoehto on lavansiirtovaunu, jossa on ajotaso (taittuva tai kiinteä).
Kätevä monitaituri
Jos kuormia täytyy siirtää sekä vaaka- että pystysuunnassa, mutta ajomatkat, nostokorkeus ja kuorman paino pysyvät melko pieninä, pinontatrukki tarjoaa ratkaisun. Yksinkertaisesti sanottuna pinontatrukki on mastollinen haarukkavaunu. Sen käyttö on intuitiivista ja lähes samanlaista kuin haarukkavaunun. Pinontatrukki on kooltaan pieni, joten se mahtuu liikkumaan helposti. Pinontatrukki on myös vastapainotrukkia edullisempi vaihtoehto.
Myös pinontatrukeissa on saatavana sekä ajotasollisia malleja että malleja, joiden vieressä kävellään. Myös tässä pätee, että ajotaso parantaa mukavuutta ja tuottavuutta kuljetusmatkan kasvaessa.
Ammattitason trukit
Vastapainotrukki on ihanteellinen ratkaisu, kun käyttö on runsasta – kuorman painosta tai nostokorkeudesta riippumatta. Vastapainotrukkeja on saatavana sekä polttomoottorilla (nestekaasu tai diesel) että sähkömoottorilla varustettuna.
Vastapainotrukki tarjoaa pinontatrukkiin verrattuna enemmän mukavuutta, suuremman nopeuden ja siten myös paremman tuottavuuden. Toisaalta vastapainotrukki on suurempi ja sen ajaminen on vaikeampaa kuin pinontatrukin. Toimenpiteiden helppous ja niitä varten tarvittava käytäväleveys riippuvat myös trukin mallista – onko se kolmi- vai nelipyöräinen. Polttomoottoritrukeissa on aina neljä pyörää, kun taas sähkötrukeista on saatavana sekä kolmi- että nelipyöräisiä versioita.
Vastapainotrukkiin voidaan käyttötarkoituksen mukaan vaihdellen asentaa erityinen lisälaite tai ohjaamo. Myös rengasvalinta on tärkeä.
Pinontatrukin ja vastapainotrukin hyvät puolet yhdistyvät työntömastotrukissa. Ne ovat nopeita ja pienikokoisia, ja niillä voi nostaa tuotteita jopa 13 metrin korkeuteen. Lisäksi tarvittava käytäväleveys on huomattavasti pienempi kuin vastapainotrukilla. Työntömastotrukeilla voidaan saavuttaa tästä syystä muun muassa erittäin suuri varastointitiheys.
Erikoistrukit
Erikoistrukit tarjoavat ratkaisun erikoisempiin käyttötarkoituksiin. Saatavana on esimerkiksi keräilytrukkeja, jotka on tarkoitettu erityisesti matalalla olevien tavaroiden keräilyyn (matalakeräilytrukit) tai keräilyyn hieman korkeammalta (keskitaso ja korkeakeräilytrukit). Siinä missä matalakeräilytrukit mahtuvat liikkumaan kapeilla käytävillä vaivatta, korkealle nostavat keräilytrukit tarvitsevat leveämmän käytävän.
Myös kapeakäytävätrukki on yksi erikoisvaihtoehto. Kapeakäytävätrukki tarvitsee vain noin 1,5 metriä leveän käytävän, mutta sen nostokorkeus on jopa reilut 13 metriä. Se soveltuukin käyttöön etenkin kohteissa, joissa tiivis varastointi on tärkeää. Myös kapeakäytävätrukista on saatavana karkeasti ottaen kaksi vaihtoehtoa: teleskooppihaarukoilla tai nousevalla ohjaamolla. Teleskooppihaarukallinen versio on tarkoitettu vain nostamiseen korkealle ja keräilyyn korkealta. Nousevalla ohjaamolla varustetussa mallissa kuljettaja kulkee mukana, jolloin tuotteita voidaan myös keräillä keskitasolta.
Kustannukset
Myös kustannuksilla on tietenkin merkitystä tiettyyn käyttötarkoitukseen parhaiten sopivan trukin valinnassa. Trukin hankintahinnan lisäksi täytyy ottaa huomioon muun muassa henkilöstökulut, käyttökulut sekä seisokkiajan ja huollon kustannukset.