Mikko Raiski Oy: sopiva trukki kasvuyrityksen tarpeeseen

7 minuuttia luettavaa

Asiakastarinat

Toyota Material Handling on tukenut oikein osuneilla trukkivalinnoilla Mikko Raiski Oy:n kasvua jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Mikko Raiskin johtama työkalujen ja korjaamotarvikkeiden maahantuonti- ja tukkuliike Mikko Raiski Oy on toiminut Alavuden Ritolan kylässä ensi vuonna neljännesvuosisadan ajan. Yritys on perinteinen pienestä lähtenyt perheyritys, jonka työntekijöistä viisi on lähisukulaisia ja kuudeskin on yhden työntekijän koulukaveri.

”Kaikki me asumme kahden kilometrin sisällä paitsi varastomies Petri”, Raiski sanoo.

Toyota_Material_Handling_Mikko_Raiski_Oy_14

Autohallista liikkeelle

Raiski aloitti yrityksensä vuonna 2000 vuokralla tutun kuorma-autoilijan hallissa. Konttori oli oman talon ulkorakennuksessa. Kun kauppa kävi ja toiminta laajeni, Raiski osti vuonna 2002 yrityksensä käyttöön vanhan kattotuolien valmistukseen käytetyn tehdashallin ja sen ympärillä olevan tontin.

Varastoksi muutettua hallia on laajennettu ja sen rinnalle on vuosien varrella noussut neljä uutta hallia. Rauhaisalla mäntykankaalla sijaitsevan yrityksen pihaan ei sattumalta eksy.

Pitkäaikaiset kumppanit takaavat tavaran laadun

Raiski on kasvattanut yrityksensä liiketoimintaa laajojen kontaktiverkostojensa avulla. Pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita on sekä tavarantoimittajissa että ostajissa. Tavara tulee pääasiassa Kiinasta ja Taiwanista. Yrityksen liikevaihto on kivunnut 2,8 miljoonaan euroon vuodessa.

”Käymme Kiinassa messuilla parikin kertaa vuodessa. Siellä meillä on pitkäaikaisia kumppaneita. Osa kontakteistamme on suoraan tehtaita ja osa trading-kauppiaita. Pitkät kontaktit ovat tärkeitä. Niillä takaamme tavaran hyvän laadun.”

Kaikille tavaroille on sama valintakriteeri: hyvää laatua kohtuulliseen hintaan. Monet tuotteet markkinoidaan yrityksen omalla MR-tuote-tuotemerkillä. Aktiivisten nimikkeiden määrä on noin 2500.

Tavaroiden valintaa helpottaa Raiskin oma museomopo- ja -moottoripyöräharrastus. Yhdessä hallissa on kuutisenkymmentä museomopoa ja -moottoripyörää sekä parisen kymmentä museoautoa, joiden kunnostuksessa erilaiset työkalut voi kätevästi testata.

Trukki aina tarpeen mukaan

Raiski ja Toyota Material Handling ovat tehneet yhteistyötä vuosituhannen alkuvuosista alkaen. Ensimmäiseksi Raiski hankki käytetyn pinontatrukin, joka sopi passelisti yrityksen silloisiin tarpeisiin. Kun yritys kasvoi, syntyi vuonna 2007 tarve ensimmäiselle sähköiselle vastapainotrukille. Kone päätettiin ostaa omaksi.

Toyota_Material_Handling_Mikko_Raiski_Oy_01

”Kun sähköinen kone tuli taloon, mietin, miten se mahtaa sopia meille. Huomasin nopeasti, miten hyvä se oli, koska se ei kärynnyt, eikä tarvinnut miettiä kaasupulloja. Kyllä myyjä oli hyvin ymmärtänyt meidän tarpeemme”, Raiski muistelee tyytyväisenä.

Varastomies Petri Raja-aho on huolehtinut trukeista ensimmäisestä koneesta alkaen. ”On tärkeää, ettei konetta jätä kylmään tai päästä akkuja kuivumaan. Joka toinen viikko kun vesittää, niin akku pysyy hyvässä kunnossa”, Raja-aho sanoo.

Ensimmäinen vastapainotrukki kesti 11 vuotta, jonka jälkeen Raiski myi sen hyväkuntoisena paikalliselle rakennusliikkeelle.

Kun Raiski osti vuonna 2018 uuden vastapainotrukin, oli valinta helppo: yhteys tuttuun myyjään ja tilaus hänelle. Kesällä 2023 syntyi tarve hankkia uusi keräilykone ja sekin tuli luonnollisesti Toyotalta. ”Keräilykoneeseen on laitettu vuonna 2021 uusi akku. Laskimme, että ajamme sillä vielä kahdeksan vuotta”, Raja-aho sanoo.

Ymmärryksen myötä parhaat ratkaisut

Yli kaksi vuosikymmentä yhteistyötä antaa Raiskille hyvän perspektiivin siitä, miten Toyota palvelee eri kokoisia asiakkaitaan asiantuntemuksellaan ja paneutumalla asiakkaan tarpeisiin.

”Meille on tärkeää, että myyjä tuntee tekemisemme ja osaa tarjota sopivan ratkaisun tarpeisiimme”, Raiski sanoo.

Raiskin trukkivalintaan on osaltaan vaikuttaneet hänen kokemuksensa Toyota-autoista. ”Toyota on ollut minulle aina lähellä sydäntä. Se on luotettava merkki.”

Raiskiin on tehnyt vaikutuksen koneiden kestävyys, sillä varastojen lattiat ovat vanhaa asfalttia ja siksi melko kuluneet ja kuoppaiset. Trukki altistuu kovemmalle rasitukselle kuin tasalattiaisissa moderneissa varastoissa. Koneet eivät ole vikaantuneet, vaikka ne ovat kovassa käytössä.

”Tilaan uusia pyöriä ja vaihda ne tarvittaessa itse. Erityisesti keräilykoneen renkaat ovat kovilla”, Raja-aho sanoo.

Yhteistyöhön kuuluu Toyotan huoltosopimus, johon kuuluu Toyotan huoltomiehen säännölliset käynnit. Niiden aikana tehdään sekä määräaikaiset huollot että käydään läpi koneeseen liittyviä muita asioita.

Suositut blogi-artikkelit