Prosessi tehokkaaksi ­– automaattitrukki (AGV) osaksi sisälogistiikkaa

Picture of Petri Lindfors

Petri Lindfors

4 minuuttia luettavaa

Tehokas ja sujuva prosessi on se, mihin tuotannossa pyritään. Kun prosessissa halutaan ”kiristää ruuvia” eli saada yhä enemmän irti, kannattaa prosessia tarkastella kokonaisuutena. Kannattaa pohtia, missä kohtaa prosessia syntyy turhaa odottelua ja miksei virtaus ole hyvä koko prosessin läpi.

Optimoi tavaravirrat – automaattitrukkijärjestelmä auttaa


Tuotannossa tavaravirtojen optimointi on tehokas tapa saada prosessia sujuvammaksi. Kun tavaravirta liikkuu tasaisesti ja osat sekä tuotteet ovat aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan, saadaan tuotannosta tehot paremmin irti.
Kun tuotannossa perusasiat ovat kunnossa, sisälogistiikan kuntoon laittaminen ei enää vaadi ihmeitä. Usein se vaatii vain sen, että se nähdään ja tunnistetaan osaksi kokonaisprosessia.

Kustannustehokasta ja turvallista


Sisälogistiikan automatisointi on tuotannossa usein se ratkaisu, jolla sujuvuus ja tehokkuus saadaan parhaiten optimoitua. Automatisoinnin suurin hyöty on sen kustannustehokkuus. Automatisoitu sisälogistiikka toimii tauotta 24/7, ilman vapaapäiviä tai lomia. Samalla sisälogistiikan automatisointi vapauttaa olemassa olevia resursseja tuottavaan työhön. Nykyisenä osaamispulan aikana osaavan henkilökunnan löytäminen alkaa olla jo haastavaa, joten ihmisaivojen ja -käsien hyötykäyttö on tervetullutta. On myös hyvä muistaa, että prosessia tehostamalla pystytään parantamaan kilpailukykyä, mikä takaa työpaikat tulevaisuudessa.

Automatisoitu sisälogistiikka lisää myös turvallisuutta. Kun tarkat standardit määrittelevät pakolliset turvalaitteet ja minimi turvavälit, on varmaa, että automatisoitu sisälogistiikka myös noudattaa niitä.
Esimerkiksi automaattitrukit liikkuvat turvallisesti, havainnoivat ympäristöä joka suuntaan, huomaavat kaikki esteet ja reagoivat aina tarvittaessa. Niiden tehokkuuden takaa se, että kykenevät tekemään työtä 24/7 ilman ulkopuolista apua, suorittaen tehtävät tasaisen varmasti viikosta ja vuodesta toiseen.

Automaatiossa kokonaisuus ratkaisee


Sisälogistiikan automaation liittyy vielä ennakkoluuloja. Saatetaan luulla, että niiden avulla pystytään ratkaisemaan kaikki ongelmat ja toisaalta kuvitellaan, että esimerkiksi automaattitrukit soveltuvat vain yhteen työhön.
Koska kyseessä on enemmänkin järjestelmäkokonaisuus ja osa prosessia kuin yksittäinen laite, on sisälogistiikka suunniteltava jokaiseen kohteeseen omanlaisekseen. Toimiva sisälogistiikka, jossa automaatio toimii sujuvana prosessin osana, on hyvä suunnitella yhdessä. Tavoitteena on aina luoda kokonaisuus, jonka avulla automaatio toimii optimaalisesti. Joskus ratkaisu saadaan aikaan hyvinkin yksinkertaisilla toimenpiteillä, toisinaan voidaan joko koko prosessia tai toimintaympäristöä joutua hieman muokkaamaan. Tärkeää on, että tuotantoprosessi on järkevä, sujuva ja tehokas – ja että sisälogistiikka on toimiva osa kokonaisuutta.

 

vihivaunu eli automaattitrukki (AGV)

Automaattitrukkien käyttö lisääntyy sisälogistiikassa. Samaan aikaan automaattitrukit kehittyvät ja uusia malleja tuotetaan asiakkaiden tarpeisiin. Haluatko lukea lisää trukkiautomaatiosta, vihivaunuista ja agv-trukeista? Katso lisätietoa täältä »

Suositut blogi-artikkelit