Trukin nostokapasiteetin oikea mitoitus erikoistaakkojen käsittelyssä

4 minuuttia luettavaa

Trukilla liikuteltavat taakat ovat useimmiten standardikokoisen kuormalavan päällä, jolloin kuormia voidaan käsitellä tavanomaisilla ja vakiomittaisilla trukkihaarukoilla. Tällöin nostokyvyltään riittävän trukin valitseminen on melko helppoa. Sen sijaan normaaleista mitoista poikkeavat erikoistaakat tekevät trukin oikeasta mitoittamisesta jo huomattavasti monimutkaisempaa. Paperirullat, sellupaalit, isot levyniput ja kodinkoneet ovat hyviä esimerkkejä erikoiskuormista, jotka useimmiten vaativat myös tavallisista perushaarukoista poikkeavan lisälaitteen käsittelyä varten.

trukin erikoistaakka

 

Paperirullia käsitellään rullapihdeillä, sellupaaleja paalipihdeillä, levynippuja esimerkiksi leveälle avautuvilla haarukkapihdeillä ja kodinkoneita laitepihdeillä. Joissain tapauksissa taakan käsittely vaatii itse nostamisen lisäksi myös taakan kääntämistä, kuten roska-astioiden tyhjentäminen tai paperirullan nostaminen vaaka-asennosta pystyyn. Nämä trukin nokalle asennettavat lisälaitteet saattavat jo itsessään painaa yli 1000 kg, joten niiden vaikutus trukin todelliseen nostokykyyn saattaa olla todella merkittävä.

Tämän vuoksi trukin valinnassa täytyy lähteä liikkeelle aina itse käsiteltävästä kuormasta. Kuorman mitat, paino ja ominaisuudet määrittävät sen käsittelyssä tarvittavan lisälaitteen. Kun lisälaite on tiedossa, voidaan sen teknisten tietojen (paino, paksuus ja painopisteen sijainti) perusteella lopuksi määrittää sopiva ja turvallinen trukki taakan käsittelyyn. Mikäli trukki tai lisälaite ovat alimitoitettuja tullaan varmasti törmäämään ongelmiin sekä turvallisuuden, että kaluston kestävyyden kanssa.

Trukin ja lisälaitteen väärän mitoituksen lisäksi yleinen turvallisuusriski on myös lisälaitteen ja trukin yhdistelmän todellisen nostokyvyn ilmoittavan jäännöskapasiteettikyltin puuttuminen. Kun trukkiin on esimerkiksi asennettu jälkikäteen lisälaite ja silti jäännöskapasiteettikylttiin on jätetty vakiohaarukoilla varustetun trukin arvot, ei kuljettajalla ei ole saatavilla oikeaa tietoa trukin ja lisälaitteen yhdistelmän nostokyvystä ja kuljettaja saattaa tietämättään ylikuormittaa trukkia huomattavasti. 

Sinun ei tarvitse osata itse laskea millaisen trukin tarvitset kuormasi käsittelyyn, vaan riittää kun osaat kysyä sitä ammattitaitoiselta trukkimyyjältä. Selvitä yhdessä myyjän kanssa käsiteltävien taakkojen mitat, painot, tarvittavat nostokorkeudet sekä mahdolliset matalat alitukset ja oviaukot tiloissasi. Asiantunteva myyjä määrittää tietojen pohjalta tarkoitukseen sopivan lisälaitteen ja trukin yhdistelmän.

 

Lataa opas vastapainotrukin todellisen nostokyvyn laskemiseen

Suositut blogi-artikkelit