Kun on tarvetta vastapaino- tai varastotrukille, kannattaa harkita, haluaako trukin ostaa vai vuokrata. Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tällä valinnalla on usein suurempi merkitys kuin luulisitkaan. Se vaikuttaa esimerkiksi trukin tulevaan arvoon ja käyttöiän kokonaiskustannuksiin. Päätös kannattaakin tehdä harkiten.
Tuntuu, että niistä ajoista, jolloin tuotannontekijät olivat vain käyttäjän omaisuutta, on kulunut jo ikuisuus. Edelleen on tietenkin olemassa yrityksiä, jotka valitsevat tarvittavien tuotantohyödykkeiden ostamisen tietoisesti. Tämä koskee myös yrityksen sisälogistiikkavälineitä.
Ostamisella on kiistattomia etuja. Trukki on silloin ostajan omaisuutta, ja sen voi myös myydä koska tahansa. Ostamiseen tarvitaan kuitenkin rahaa, joka on sen jälkeen kulutettu. Myös käytetyn trukin jälleenmyyntiarvo saattaa yllättää.
Muun muassa näiden syiden vuoksi sekä suuret että pienet yritykset valitsevat joustavampia rahoitusmuotoja, kuten vuokrauksen tai liisauksen. Onko joustavuus kuitenkaan aina paras ratkaisu?
Monet tekijät vaikuttavat siihen, mikä on ”paras ratkaisu”. Perustellun päätöksen tekeminen vaatii myös huolellista taloudellista analyysia ja hyviä neuvoja. Jokaiseen vaihtoehtoon liittyy nimittäin sekä etuja että haittoja.
Ostaminen
Oman trukin ostaminen on hyvä tapa käyttää käytettävissä olevaa pääomaa. Toisinaan voi olla mahdollista hyötyä myös esimerkiksi ympäristö- tai investointitukijärjestelmästä. Jos pääomaa kuitenkin tarvitaan muihin investointeihin tai jos valtaosa kustannuksista on tarpeen saada näkyviin tuloslaskelmassa, vuokraus tai liisaus ovat parempia vaihtoehtoja.
Lyhytaikainen vuokraus
Trukin lyhytaikainen vuokraus on hyvä ratkaisu, jos trukkia tarvitaan vain lyhyitä aikoja, kuten kiirehuippujen tai sesonkivaihtelun kattamiseen tai syystä tai toisesta tilapäisesti käytöstä pois olevien trukkien korvaamiseen. Tämä vaihtoehto soveltuu myös trukkimerkkien tai -mallien kokeiluun tai toimittajan tai jälleenmyyjän palvelutason selvittämiseen.
Vuokrausaika voi vaihdella yhdestä päivästä muutamiin kuukausiin. Vuokraus- ja kunnossapitokustannukset tulevat suoraan tuloslaskelmaan. Vuokrauksella ei ole tasevaikutuksia.
Lue lisää lyhytaikaisesta vuokrauksesta täältä.
Pitkäaikainen vuokraus
Pitkäaikainen vuokraus eli liisaus on yleensä mahdollista enintään seitsemän vuoden ajaksi. Tässä vaihtoehdossa maksetaan trukin käytöstä, ei sen omistamisesta. Paperityötä tulee vähän ja kustannukset on helppo budjetoida. Yksi tärkeimmistä eduista on se, ettei pankkitilin saldo kärsi eikä lainaa tarvita. Olemassa olevan pääoman voi käyttää esimerkiksi ydinliiketoimintaan liittyviin investointeihin.
Hinnat sovitaan myös yleensä kiinteiksi. Tämä suojaa inflaatiolta ja tarjoaa varmuutta – käyttäjä tietää aina, mitä odottaa.
Pitkäaikainen vuokraus voi olla myös verotuksellisesti hyvä ratkaisu. Sopimuksen rakenteesta riippuen kuukausimaksuja pidetään nimittäin liiketoiminnan kustannuksina, ja ne ovat toisinaan täysin vähennyskelpoisia.
Lue lisää pitkäaikaisesta vuokrauksesta täältä.
Trukkien vuokraaminen on kustannustehokas tapa järjestää yrityksen trukkikaluston hankinta ja ylläpito. Se vapauttaa sekä pääomaa että henkilöresursseja oman toiminnan kehittämiseen. Katso täältä kattava tietopaketti trukkivuokrauksesta »